Keiroze nieuws
Agenda
Foto's
Sponsors
Partners
Contact
 
 

Nieuws > roze ANYtime

Roze ANYtime, 13 juni 2009, een verslag


spacer roze ANY, het debat
spacer  
spacer roze ANY, het debat
spacer  
spacer roze ANY, het debat
spacer  
spacer roze ANY, het debat
spacer  
spacer roze ANY, het debat
spacer  
spacer roze ANY, het debat
spacer  
spacer roze ANY, het debat
spacer  
spacer roze ANY, het debat
spacer  

Can you be gay ANYtime, ANYwhere?

Dat was de vraag die Boris Dittrich niet alleen aan New York stelde, maar ook aan de aanwezigen in de ANYtime tent op de Parade. Via een live videoverbinding die maar af en toe wegviel, was er een geanimeerde discussie over homoseksualiteit in het onderwijs en de politiek.

Behalve de D’66 politicus Dittrich die tegenwoordig voor Human Rights Watch in New York werkt als Advocacy Director lgbt Rights, waren ook CDA Tweede Kamerlid Ger Koopmans en de Amersfoortse wethouders Ruud Luchtenveld (VVD) en Gerda Eerdmans (GroenLinks) aangeschoven. Zij betrokken ook de recente ophef rond het op non-actief stellen van een leraar op een school met de Bijbel in Emst (Veluwe) bij het debat. Eerdmans sprak haar verbazing uit over de positie van het CDA. ‘Wel homo zijn, maar het niet laten zien’, was volgens beide Amersfoortse wethouders een erg slecht voorbeeld voor jonge homo’s en lesbiennes. Amersfoort heeft de koplopersovereenkomst homo-emancipatie met Minister Plasterk getekend en wil laten zien dat in Amersfoort homo’s en lesbiennes niet gediscrimineerd mogen worden.
 
Vanuit New York kwam het geluid dat het op basisscholen wel moeilijk is voor de leerkracht om echt ‘out’ te zijn over homoseksualiteit. Leraar Frank Jump van de Amersfort School in Brooklyn New York, zei dat hij het onderwerp weliswaar behandelt in zijn lessen ‘from slavery to Obama’, maar dat hij voorzichtig is met het ter sprake brengen van zijn eigen homoseksualiteit. Rond de 95% van de kinderen in zijn klas is Afro-American en als hij lesgeeft over burgerrechten aan zwarten in Amerika, noemt hij ook dat er een soortgelijke beweging is om te strijden voor rechten voor homoseksuele mensen.

In Amerika is het homohuwelijk, ook een van de onderwerpen van het debat slechts in een enkele staat erkend. Niet in New York, dus leraar Frank is naar Canada gegaan om te kunnen trouwen met zijn man. Hierop zwenkte de discussie weer naar Amersfoort, waar Bob Bragar van de organisatie Love Exiles, vertelde hoe hij ‘verbannen’ is uit de Verenigde Staten omdat hij er met zijn Nederlandse partner niet kan wonen. Bob sprak tijdens de Democratische Conventie vlak voor de presidentsverkiezingen vorig jaar met Michelle Obama, die op zijn situatie reageerde met: “we’ve got to get you home”.

Aan het hoofd van de Amersfort School, Lisa Fernandez, werd gevraagd waarom er in New York een Harvey Milk School is, speciaal voor homoseksuele leerlingen. Zij legde uit dat het vaak jongeren zijn die het huis uitgezet zijn vanwege hun homoseksualiteit. Het werd duidelijk dat het klimaat in Amerika niet erg homovriendelijk is. Veel jongeren komen moeilijk aan een baan en verzeilen in de prostitutie. Ze voegde daaraan toe dat je in sommige andere staten in Amerika zelfs ontslagen kunt worden en dat je het ouderlijk gezag over je kind kwijtraakt als je openlijk homoseksueel bent. Na deze grimmige verhalen nam de discussie een positievere wending toen wethouder Hekman vroeg hoe Roze Zaterdag in Brooklyn wordt gevierd. Lisa en Frank werden beiden uitgenodigd om volgend jaar Roze Zaterdag in Amersfoort te vieren.

Hekman deed een oproep om volgend jaar op Roze Zaterdag in Amersfoort het stadhuis open te stellen voor homo-stellen die willen trouwen op 26 juni 2010. De discussie werd daarop met luide bijval en applaus afgesloten.

Verslag: Helma Maas
Foto's: Tess Krüs, Jan Slagter
Voor meer foto's zie: foto's