Het is bijna tijd voor de 18e editie van Pride Amersfoort. Na twee jaren een ingetogen pridemaand, pakt de organisatie dit jaar kleurrijk uit. Dit jaar onder het motto ‘Just be pride’. Wees trots op wie je bent, welk pad je bewandelt en hoe je hier bent gekomen.

Pride Amersfoort vindt plaats op donderdag 28 juli van 19.00 tot 00.00 op de Hof. Op de Pride Stage kun je de hele avond genieten van entertainment, muziek, dansers, dj’s, dragqueens en meer. De kroegen van de Hof hebben de barren buiten gezet, zodat je ongestoord kunt doorfeesten.

De eerste Gaypride Amersfoort

De allereerste editie van Gaypride Amersfoort werd georganiseerd aan het einde van de Gay Games Amsterdam in 1998. De zwemwedstrijd van die editie werd namelijk in ons Sportfondsenbad gehouden. Het zwembad van Amsterdam was te klein voor de omvang die de Gay Games tegen die tijd trok.

“Het heette toen nog Gaypride Amersfoort”, vertelt organisator Maicel van den Heuvel. “Een naam die we inmiddels hebben omgedoopt tot Pride Amersfoort. Want we willen meer inclusiviteit uitstralen.”

Pride Amersfoort

Het evenement dat bekend stond als Gaypride Amersfoort, gaat door onder de naam Pride Amersfoort. “We vieren Pride allang niet meer alleen voor mensen die Gay zijn. Door het stukje Gay weg te laten vallen, willen we laten zien dat het om een inclusief feestje gaat. Alle facetten in het regenboogspectrum worden gevierd. Daarom past Pride beter dan Gaypride.”

“We blijven vieren dat je in Amersfoort jezelf kan zijn. Dat geldt voor iedereen. Ben wie je bent, voel je zoal je je voelt. Tijdens Pride Amersfoort gaan we helemaal los en zijn we trots.”

Back to basics

Wie de voorgaande edities van de Amersfoortse Pride heeft gevierd, zal merken dat de opzet dit jaar een stukje kleiner is. “We deden voorheen een feest op de vier grote pleinen van de binnenstad. Maar door alle hectiek rondom het personeelstekort in de horeca, en de kosten die de coronacrisis de horecaondernemers opleverde, hebben we het dit jaar wat kleiner opgezet. Back to basics.” 

Dat betekent dat het feest vooral plaatsvindt op de Hof. “Er komt hier een podium met een catwalk. We krijgen vier of vijf dragqueens, toffe dj’s, dansers en nieuw dit jaar: modellen van House of U. Dat is een modellenbureau voor modellen die de diversiteit van de mensen laat zien. Transgender, vol, alle huidskleuren, non binair… Noem maar op. Inclusiviteit staat voorop.”

De regenboog centraal

Nog iets wat op gaat vallen dit jaar, is dat de Pride niet meer hand in hand gaat met de kleur roze. “We hebben vooral gekozen voor zoveel mogelijk regenboog. Ook hiermee willen we uitdragen dat alle kleurrijke mensen welkom zijn op dit feestje. Het wordt een mooi evenement, en alle facetten van de regenboogfamilie komen aan bod”, aldus Maicel.

Pride Amersfoort wordt georganiseerd op donderdag 28 juli. Tussen 19.00 en 00.00 wordt er flink gefeest op de Hof. Daarna kun je aanschuiven bij je favoriete kroeg om na te genieten met elkaar.