Regenboogmonument

Stichting Keiroze Amersfoort en COC Midden-Nederland zoeken
creatives voor stadseigen Regenboogmonument!

Het moment is gekomen! Amersfoort heeft de ruimte gevonden en gekregen voor een eigen Regenboogmonument! Dit gebeurt onder begeleiding van Stichting Keiroze Amersfoort en COC Midden-Nederland, die op zoek zijn naar creatives die mee willen brainstormen over de vormgeving.
Het monument zal twee belangrijke doelen dienen. In de eerste plaats is dit publieke kunstwerk een gedenkteken aan de Zwarte Roze Zaterdag van 1982 in Amersfoort. Deze dag veranderde een roze feest in een verschrikkelijke dag waarop jongeren en volwassenen de straten bestormden om te rellen. Meerdere deelnemers werden in elkaar geslagen. Het feest dat die avond plaats vond in theater de Flint kon alleen plaatsvinden onder begeleiding van de politie vanwege de agressieve menigte die het pand hadden omsingeld.
Het Regenboogmonument zal ons niet laten vergeten dat deze vreselijke dag heeft plaatsgevonden. Daarnaast heeft het de functie om als baken te dienen, voor alle leden van de regenboogfamilie, dat ze welkom zijn in Amersfoort. Dit monument zal een wapenfeit zijn dat je in Amersfoort mag zijn wie je bent en dat dit gevierd moet worden! 
 
Het monument komt op het Lieve Vrouwekerkhof, waar in 1982 de eerste ongeregeldheden begonnen. Voor de Regenbooggemeenschap van Amersfoort is dit een belangrijke locatie in onze stad. De bedoeling is dat een van de zitbankjes op deze plaats gecombineerd wordt met het monument. 
 
En we hebben jou nodig! Stichting Keiroze Amersfoort en COC Midden-Nederland zoeken naar kunstenaars die met ons mee willen denken. Hoe zou dit monument eruit kunnen zien? Wat heeft het werk nodig om een gedenkwaardig aandenken te zijn? Hoe zouden we het willen vormgeven? En vooral: wie zou dit willen uitvoeren? Dankzij een crowdfunding project en enkele beloofde donaties is er een schappelijk budget om mee te werken.
 
Gaat er bij jou een lampje aan en denk je: ‘Ja, dit ben ik!’ Neem dan contact op met onze voorzitter Jos Houtveen. Schroom vooral niet een bericht te sturen als je meer informatie wil. Wij horen graag van jou en je ideeën!

Sitemap